sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Toimittaja myöhästyi...

Toimittaja ja kuvaaja kävi Keski-Uusimaa lehdestä perjantaina 14.11.2014. Tekivät pienen jutun Niilosta. Niilohan on jo kaiketi aloittanut horrostamisen, niin emme saaneet häntä itseään haastateltua :D Niilo oli hieman taas käynyt syömässa 13.11 ja 14.11 välisenä yönä tai sitten se on hiiri...

Juttu olikin lehdessä jo seuraavana päivänä!

Keski-Uusimaa 15.11.2014
Keski-Uusimaa 15.11.2014
Talvihorros eli hibernaatio tarkoittaa säänneltyä alilämpöisyyttä, jonka avulla eläimet säästävät energiaa talven ylitse. Talvihorroksen aikana eläinten aineenvaihdunta ja ruumiinlämpö laskevat, ja keho käyttää ravinnokseen lämpimän kauden aikana kerättyjä rasvavarantoja.
Siili on tasalämpöinen eläin ja viettää talvensa talvihorroksessa. Talvihorroksessa elimistön lämpötila pysyttelee parissa lämpöasteessa. Ennen talvihorrosta nämä eläimet tankkaavat energiaa rasvavarastoihinsa.
Esimerkiksi karhu ja mäyrä vajoavat talviuneen ja niiden ruumiinlämpö pysyy melko tasaisena. Talviuni on eläimellä yli talven kestävää unta ja keino sopeutua talven ravintopulaan. 
Talviunta nukkuvan ruumiinlämpö laskee muutamalla asteella ja elintoiminnot hidastuvat vähäisesti, sydämen lyöntitiheys saattaa pienentyä ja hengitys hieman hidastua. Ne lakkaavat ulostamasta ja virtsaamasta ja selviytyvät ravinnotta. Energiaa ne saavat rasvavarastojensa avulla, jota ne keräävät koko kesän ja syksyn ajan. 
Talviuni on tavallista syvempi unitila, josta herääminen on mahdollista ulkoisten häiriöiden tai talvehtimisolosuhteissa tapahtuvien muutosten seurauksena. Talviuni ei kuitenkaan ole yhtä syvää kuin talvihorros, jossa eläimen ruumiinlämpö laskee paljon enemmän.
Vaihtolämpöiset eläimet vaipuvat kylmänhorrokseen, jossa elintoiminnot ovat lähes pysähdyksissä ja ruumiinlämpö voi laskea nollan alapuolelle (esimerkiksi sammakko, käärme, sisilisko). 

Ja vähän muuta...nyt kun siilit on painunu pehkuihin on aika ilahduttaa lintuja. Tässä herkullisia pähkinä-siemenkakkuja, maistuu varmasti ja helppoja tehä.

Pähkinä-siemenkakkuja linnuille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti